Mamy co prawda dopiero połowę listopada, ale na sklepowych
półkach już można znaleźć świąteczne ozdoby i pomysły na prezenty. Dlatego
także my powoli zaczniemy obracać się wśród świątecznych przepisów. Na pierwszy
ogień idą cake pops – czyli ciastka na patyku. Jeśli lubicie własnoręcznie
wykonywać prezenty dla bliskich, dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Was.
Cake pops można robić na wiele różnych sposobów, a ich wygląd dzięki zmianie
ozdób idealnie dopasujecie do różnych okazji. My pokazujemy Wam najbardziej
podstawową wersję z bloga pani Dorotki (klik), ale tak naprawdę efekt końcowy
zależy tylko od Waszej wyobraźni.
Składniki (na 20 sztuk):
400g suchego ciasta (1-2dniowego)
120g serka mascarpone80g nutelli lub innego kremu orzechowego
200g czekolady
łyżka oleju
kolorowa posypka, wiórki kokosowe, ozdoby cukrowe
dodatkowo: patyczki do lizaków
Przygotowanie:
1. Ciasto
pokrusz na drobne kawałki, a mascarpone wymieszaj z nutellą. Następnie
połącz słodki krem z ciastem tworząc z duża kulę. Zawiń ją w folię
spożywczą i połóż w zamrażalniku na 15 minut.
2. Wyjmij
ciasto i podziel je na mniejsze kulki (wielkości orzecha włoskiego). Ułóż
je na talerzu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie
schowaj do zamrażalki na 15 minut.
3. Roztop
6 kostek czekolady w kąpieli wodnej. Przygotuj patyczki i wyjmij ciastka z
zamrażalki. Końcówkę patyczka zanurz w czekoladzie i natychmiast wetknij w
środek kuli, pamiętając by nie przebić jej na wylot. Ułóż cake pops
patykami do góry i schowaj do zamrażalki/lodówki na kolejne 15 minut.
4. Po tym czasie, rozpuść pozostałą czekoladę z łyżką oleju. Pojedynczo zanurzać cake pops w czekoladzie, czekając aż jej nadmiar skapnie i udekoruj według uznania. My obtaczałyśmy nasze ciastka na patyku w wiórkach kokosowych, kolorowej posypce owocowej i cukrowych płatkach śniegu.
5. Przechowuj w lodówce lub chłodnym miejscu.
Nasze oceny:
Basia: Robiłam je już wielokrotnie i czasem nawet w wersji bez patyczków. Wszystkim ta werja domowych "bajaderek" smakuje, a dzieciom dodatkowo bardzo się podoba. Moja ocena: 10/10.
Julka: Uwielbiam cake pops :) Podoba mi się to, że za każdym razem mogą wyjść zupełnie inne, a ich przygotowanie nie powinno nikomu sprawić trudności. Moja ocena: 10/10.
wow.. cudo! :) bombowe!
OdpowiedzUsuńMuszę takie zrobić, jako żarłok bajaderkowy :)
OdpowiedzUsuńPrzeurocze ciasteczkowe lizaki :) Świetnie Wam wyszły!
OdpowiedzUsuńbajaderek niestety nie robię, ale kupiłam sobie foremkę do wypiekania okrągłych ciasteczek i też są pyszne:) pięknie Wam wyszły:)
OdpowiedzUsuńŚwietne :) Moja babcia zawsze mnie zabierała na bajaderki <3 Dziękuję za udział w akcji!
OdpowiedzUsuńJakie cudne! Naprawdę są urocze :)
OdpowiedzUsuńObłędne :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam, mi brakuje cierpliwości do takich ślicznych maleństw :)
OdpowiedzUsuńprezentują się bombowo, dla dzieci muszą być super zabawą :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Na prezent rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuńDzieciaki je uwielbiają, mogą się wyżyć kulinarnie i artystycznie :D
OdpowiedzUsuńJakie urocze! Nie tylko dla dzieciaków ;)
OdpowiedzUsuń